V lednu jste se tak mohli dočíst o barvínku menším, který v krajině indikuje bývalé osídlení míst, která již dávno nazpět pohltil les, v únoru o silném spirituálním významnu jalovce i s receptem na jalovcovou omáčku, v březnu zase o léčivých účincích březové mízy, které se ve Skandinávii doporučuje vypít k jarním očistným rituálům minimálně 20 litrů, aby byl člověk celý rok zdráv.
Měsíc duben byl pak zasvěcen česneku medvědímu a autoři si pro vás společně připravili rovnou dvě videa o této velice zdravé a chutné bylině jarního aspektu našich lužních lesů. Sezona medvědího česneku je již letos u konce, ale můžete být připraveni na tu přístí.
Česnek medvědí - rozpoznání, sběr a uchování
V prvním videu Petr Karlík představí blahodárné účinky česneku medvědího, jak jej vhodně sbírat, správně uchovávat - ale především poradí, jak si ho nikdy nesplést s žádným jiným druhem rostliny. Některé s podobnými listy totiž mohou být i jedovaté a mimo dobu květu tak může dojít k záměně.
Česnek medvědí - recept na vynikající zdravé pesto
Ve druhém videu vám pak autoři společně ukážou, jak si z medvědího česneku doma udělat vynikající a zdravé pesto s ořechy a sýrem, kterým se můžete zásobit na celý rok - při správném uchování vám totiž doma vydrží až do další sezony.
A co jednoduchý recept na pivo ze smrkových výhonků, modřínovou žvýkačku, zklidňující třezalkový čaj nebo olej na drobná poranění, jizvy i masáže? I tyto rady a tipy najdete v rubrice Lesní lékárna v Lesnické práci.
Máte také vlastní recepturu, kterou si rádi doma vyrábíte z lesních bylin a dřevin, nebo tip na další téma, které by vás zajímalo? Napište nám do redakce, těšíme se na vaše tipy!
Redakce