„Sto let od založení univerzity je velkou příležitostí znovu si připomenout význam vysokých škol, které jsou důležitou součástí demokratické společnosti. Ukazuje se, že demokracie je hodnotou, kterou nelze pouze jednorázově nabýt, ale musíme ji trvale rozvíjet a pečovat o ni. V rozvíjení demokratických principů hraje svobodná akademická obec zcela nezastupitelnou roli," říká rektorka Danuše Nerudová.
Mendelova univerzita v Brně je nejstarší samostatnou vysokou školou svého odborného zaměření v České republice. Jejímu počátku předcházely od roku 1864 snahy o vznik vysokého zemědělského učení na Moravě, které však ztroskotaly na překážkách politického, hospodářského a národnostního rázu. Teprve vznik samostatné Československé republiky umožnil založení školy. Tehdejší Vysoká škola zemědělská v Brně byla zřízena zákonem ze dne 24. července 1919. Dnes má pět fakult, jeden vzdělávací institut a dva školní podniky. Je tak mimo jiné jedním z největších vlastníků lesů na Moravě.
„Naše oslavy se ponesou zejména v duchu zaměření našich pedagogických aktivit, jsou tedy často spojeny se zemědělstvím, lesnictvím a přírodou obecně. Brňané se letos budou s naší školou stále častěji setkávat i ve veřejném prostoru. Nebude to už jen vánoční strom, který každoročně darujeme městu, chystáme i jiné aktivity. Lidé budou moci ochutnat například naše pivo a víno," uvedla Nerudová. Od ledna jezdí Brnem také tramvaj s novým logem univerzity. Je celá zelená a grafika využívá motivu listu lípy, tedy stromu, který je bytostně spojeným s českým národem. Právě vědci Mendelovy univerzity byli loni odborným garantem při sázení lip v souvislosti s kulatinami od vzniku Československa.
Čtěte také rozhovor s rektorkou MENDELU: Je důležité vést mladou generaci ke schopnostem kritického myšlení
Oficiální křest „šaliny" univerzita plánuje na 12. března, kdy má svátek Řehoř - Gregor. Právě se jménem zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela je univerzita v posledních letech spojená a známá v zahraničí. Škola letos vystaví i svoje původní insignie. Zajímavostí je, že ty první byly vyrobeny až v 30. letech, do fondu na jejich pořízení přispěl například prvorepublikový premiér Milan Hodža. Tento i další příběhy z historie včetně medailonků významných absolventů a vědců nabídnou nové výroční publikace. Oslavy sto let vyvrcholí Dny MENDELU v univerzitním kampusu od 8. do 15. června. „Na patnáctého června plánujeme navíc Sraz století. Předpokládáme, že se do Brna sjedou tisíce absolventů naší školy," uvedla Nerudová.
Kulaté výročí univerzita využila k redesignu loga, které je už dekádu spojený s hrášky symbolizujícími Mendelovu genetiku. Na základních principech loga se nic nemění. Nové je větší sjednocení symboliky jednotlivých fakult a celkové zjednodušení. Škola bude častěji používat zkratku MENDELU, která se už zažila a na některých materiálech také pouze M s jedním hráškem. „Doba se strašně zrychlila, přísun informací je obrovský. S tím souvisí tlak na usnadnění rozpoznání značky," říká autor loga univerzity Libor Jelínek ze společnosti Dynamo design.
MENDELU chystá v jubilejním roce luxusní víno i pivní speciály
Luxusní víno a několik pivních speciálů ozdobí letošní oslavy sto let Mendelovy univerzity v Brně. Oba oblíbené nápoje připomenou šlechtitelské a další odborné úspěchy vědců a také fakt, že Mendelova univerzita vychovala stovky kvalitních vinařů a také zkušené sládky. Zatímco víno odrůdy Cerason bude výjimečnou záležitostí pro fajnšmekry, s univerzitním pivem se lidé budou letos setkávat i v brněnských restauracích a maloobchodní síti.
Jubilejní víno, které už třetím rokem zraje v sudech, bude sytě granátové barvy připomínající vyzrálý Cabernet Sauvignon. Zráním ve vůni dominují tóny peckového ovoce, zejména tmavých třešní a višní a ušlechtilé dřevo. Název Cerason vychází z latinského pojmenování višně – Prunus cerasus. Do Státní odrůdové knihy ČR byla odrůda zapsána roku 2008. Vinaři z Lednice budou víno stáčet do velkých lahví o objemu 1,5 litru a bude jich pouze sto. Každá láhev bude číslována. Cena každé z nich bude 1919 korun. „Jde spíše o jakýsi artefakt, než běžné víno," uvedl Baroň.
Zatímco jubilejní víno bude luxusní záležitostí, s univerzitním pivem se budou setkávat Brňané celý rok v restauracích i maloobchodu. Přestože má Mendelova univerzita ve svém kampusu vlastní zkušební pivovar, jeho kapacita je malá. „Proto jsme spojili síly s naším absolventem Petrem Kobzíkem, který provozuje jeden z nejstarších minipivovarů na jižní Moravě v Brně-Žebětíně. Pivo vaří podle receptur, které odráží výzkumnou činnost univerzity," uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin (AF) Tomáš Gregor, který je mentorem a odborným garantem projektu.
Podle TZ MENDELU, red.