Rubrika: Kraj Moravskoslezský
Odborníci tvrdí, že rostou všechny druhy hub, ty vyloženě letní i pozdně podzimní
Beskydy - Obrovská úroda v období, kdy už většinou lze najít jen zbytky -tak charakterizují odborníci i obyčejní amatéři nebývale příznivou houbařskou sezonu. U některých beskydských lesů, například poblíž přehrady Šance či na Bečvách, to v posledních dnech vypadá jako na srazu automobilistů.
Silnice lemují dlouhé řady aut, ze kterých do kopců šplhají tisíce houbařů. "Ještě jsem ani nedošla na naši chatu na Bečvách a už jsem měla nasbíraných několik praváků, které rostly u chodníku. V lese za hodinku jsem jich měla skoro celý velký koš," popisuje víkendové sbírání Jana Slunéčková z Ostravy.
"Letošní houbařská sezona je opravdu výjimečná," říká ostravská mykoložka Helena Deckerová. "Obvykle už totiž bývá na počátku října sezona v závěru, ale letos společně rostou klasické letní houby i ty hodně podzimní."
Mykoložka tvrdí, že velké úrodě hub pomohly zejména nedávné vydatné deště a poměrně teplé počasí. "Noční nebo ranní mrazíky naprostou většinu hub schovaných v jehličí nebo listí vůbec neohrozí," říká mykoložka, podle níž je možné očekávat, že dobrá úroda bude v lesích ještě minimálně čtrnáct dní.
Velký počet houbařů v lesích ale příliš netěší lesáky. "Letos je to výrazně horší než v uplynulých letech. Houbařů je opravdu moc, mnozí jezdí s auty do zákazu vjezdů, někteří sbírají i oplocených prostorách," říká ředitel krajského lesního inspektorátu Jiří Silvestr. "Vadí mi také houbaři, kteří ruší zvěř. Není vůbec žádnou výjimkou potkat ráno v pět v lese partu lidí s baterkami, takzvanými čelovkami, jen aby byli první," dodává lesní inspektor.
Jiří Lehký ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy říká, že houbaři zatím letos neznamenají pro chráněné rezervace žádnou větší hrozbu. "Nezaznamenali jsme žádné větší problémy. Houbaři do chráněných rezervací většinou nechodí, ti slušní houbaři navíc ví, jak houby sbírat a vzácné druhy nechávají na pokoji, protože je zajímají ty běžné houby," říká Jiří Lehký.
A jak se může projevit letošní velká houbařská vášeň a úspěšnost na zdraví konzumentů hub? Nemůže je ohrozit fakt, že mnohé houby, například suchohřiby, mívají poměrně vysoký obsah těžkých kovů?
"Kdo si občas dá smaženici nebo kyselé hříbky v nálevu, ten nemusí mít strach. Jiné by to bylo, kdyby člověk snědl každý den obrovskou porci hřibů," říká ostravský odborník na výživu Rajko Doleček. "Myslím, že i nadále je největší nebezpečí při konzumaci hub v tom, aby člověk poznal ty jedlé a oddělil od nich ty jedovaté."