Název: Houby budou za pár let zřejmě vzácností
Zdroj: Týdeník Karlovarska
Datum: 04.04.2007
Autor: (dd)
Rubrika: Týdeník Karlovarska
Vzácností se zřejmě za několik let stanou houby. Vědci varují, že kvůli globálnímu oteplování a současnému způsobu hospodaření v českých lesích jich nejspíš výrazně ubude. "Nedokážu si to představit. Houby dávám téměř pod všechno maso, naše kuchyně by přišla o spoustu dobrot," posteskla si Marie Křenková.
Co houby ohrožuje?
Jednou z hlavních příčin je pokračující vysazování smrkových monokultur místo přirozených smíšených lesů. "V mladém smrkovém lese do nějakých dvaceti let věku se ještě udržuje potřebná vlhkost a hřibovité houby tam rostou velice dobře. Ale když umělý smrkový les povyroste, prosychá a už v něm neroste téměř nic," říká Michal Tomšovský, odborník Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Jeho slova potvrzuje i nejznámější český expert na houby Miroslav Smotlacha. "Zatím to není příliš znát, ale rozhodně to v dalších letech hrozí," varuje Smotlacha. Klimatické změny spojené s růstem teplot mohou situaci v českých lesích ještě více zhoršit. "Druhy, které v současné době sbíráme po celém lese, budeme nacházet už jen někde. U hrází rybníků, v okolí potůčků a podobně," předpovídá Tomšovský. Černou budoucnost houbaření v Česku může odvrátit jen odklon lesního hospodaření od smrkových plantáží ke smíšeným lesům. Jehličnaté porosty nesvědčí například některým druhům kozáků, hřibu dubovému a dalším. Houby ohrožuje také to, že při kácení se nenechává v lesích téměř žádné dřevo k zetlení. "Většina hub je v nějaké fázi životního cyklu vázaná na humus, který vzniká rozkladem tlejícího dřeva. Současný styl lesního hospodaření rozmanitost hub ohrožuje," uzavírá Tomšovský. Zprávy o globálním oteplování měly až dosud pro obyvatele Česka nádech exotiky. Na rozdíl od tání ledovců a zaplavení korálových útesů by pro ně ale dramatický úbytek hub znamenal ochuzení kuchyně i možností trávení volného času.
(dd)