logo Silvarium tisk
Kristina Kloubková, moderátorka

Úřady a myslivci bojují s přemnoženou lesní zvěří, především s divokými prasaty. Proto ministerstvo proplácí náklady spojené s jejich odstřelem a snaží se propagovat i konzumaci zvěřiny, která patří mezi lahodné a dietní maso a myslivci se snaží snižovat i jeho cenu.

David Pik, redaktor

Divoká prasata jsou u nás přemnožená a musí se s tím něco dělat. Především by se podle myslivců měla zvěřina vrátit co nejvíce na jídelníčky lidí. Jenže řada z nás s tím problém.

osoba

Nejím divočáka.

David Pik, redaktor

Proč ne?

osoba

Mně moc nechutnají takovýhle lesní.

osoba

Nejím to.

David Pik, redaktor

A proč ne?

osoba

Nejsme na to zvyklí.

osoba

Ani moc ne.

David Pik, redaktor

Proč ne?

osoba

Neznám to maso.

Tomáš Pacula, Noba - specializované řeznictví Jihlava

si myslím, že to je úplně luxusní maso, jakoby zvěřina. Občas se na to nikdo zeptá, ale není to jakoby pravidelně.

David Pik, redaktor

Zvěřina je o něco dražší než ostatní druhy masa a lidé se také bojí různých nemocí, které mohou speciálně divočáci přenášet. Přitom podle myslivců by se u nás do oběhu mělo dostávat jen maso ze zdravých kusů

Lubomír Dohnal, myslivec Jihlavsko

bych věděl, že je zdraví poživatelna ta zvěřina, tak musím provést vyšetření v plném rozsahu.

David Pik, redaktor

Důležité je přitom podle odborníků kupovat maso z ověřených zdrojů.

Tomáš Pacula, Noba - specializované řeznictví Jihlava

Umíme ho samozřejmě sehnat.

David Pik, redaktor

Českou zvěřinu. Víte, kde byste ho vůbec sehnala?

osoba

Ne?

osoba

Mám známou.

David Pik, redaktor

Prověřené prodejce, většinou přímo myslivce, mají po celé republice i Myslivecká jednota nebo Lesy České republiky.

Eva Jouklová, mluvčí, Lesy ČR

Lesy České republiky prodávají zvěřinu na 54 místech.

osoba

Nepoužil bych zvěřinu, která je někde u silnice.

David Pik, redaktor

Snížit počty přemnožených divočáků se snaží úřady i dalšími způsoby. Doteď tam, kde se objevil africký mor prasat, třeba na Liberecku, mohli maso konzumovat jen myslivci, kterým to ale lezlo krkem.

Lumír Pašek, myslivec, Mníšek u Liberce

Byste měl 300 gramovej steak z divočáka každý den na talíři.

David Pik, redaktor

Teď otestovanou zvěřinu i tam budou moci prodávat nebo bezplatně odevzdávat do kafilerií a navíc jim kraj koupil chladící boxy na uchování masa.

Vojtěch Bílý, mluvčí Ministerstva zemědělství

Ministerstvo zemědělství jim nově proplatí veškeré náklady. Od změny si slibujeme především větší motivaci lovců k lovu divokých prasat.

David Pik, redaktor

Myslivci také dostanou za odstřelené divoké prase 2000, tedy o 1 000 víc než doposud. Každoročně se u nás odstřelí okolo čtvrt milionu divokých prasat z celkových zhruba 400 000. David Pik, televize Nova.


TV Nova

Psaní komentářů k článkům na serveru Silvarium.cz zůstává přístupné pro všechny čtenáře. Pro vkládání komentářů je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Poslední komentáře

Anketa

Měl by stát přispívat na ekosystémové funkce lesů?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě