logo Silvarium tisk
Autor: Neuveden
Moderátor: Neuveden
Relace: Přidej se

Tomáš Myslikovjan - lesník Správy CHKO Beskydy:
S posledními zbytky přirozených jedlobukových lesů se v naší republice už setkáme pouze na Šumavě a tady v Beskydech. Teď tady stojíme na okraji jedlobukového pralesa Salajka. Je to už takový ostrůvek v moři smrkových lesů. Nedosahuje výměry ani 20-ti hektarů. Rozsáhlejší, v České republice největší jedlobukový les přirozený je na Mionší v Horní Lomné a v Dolní a jinak porůznu je to ještě v těch rezervacích, těch maloplošných, zvláště chráněných územích, na Mazáku například, na svahu Lysé hory, Smrku podobně.

Václav Krpeš - botanik PřF OU Ostrava:
A když to vezmu tak jako z té historické doby, to 12. století, 13 století, tak byla tady na těch místech vlastně třetí nejrozšířenější naší dřevinou, domácí, vedle teda buku i javoru, které tady byly jako hojně, ale ta jedle tady všude dominovala. Dokonce si myslím, že tady i převyšovala ty buky. Dneska vidíme úplný opak.

Tomáš Myslikovjan - lesník Správy CHKO Beskydy:
Pokud se podíváme do historie na zastoupení jedle v beskydských lesích tak zjistíme, že v roce 1800 byla jedle třeba zastoupena na lesním hospodářském celku Staré Hamry 42%. Na počátku 20. století už to bylo 14% a v dnešní době je to na tom území,  zhruba na polovině Lesní správy Ostravice, jsou to necelé 2%.

Libor Konvičný - revírník Čeladná:
Jedle byla odjakživa součástí beskydských lesů. V minulém a předminulém století bohužel původní jedlobukové porosty byly likvidovány a nahrazovány ekonomickým smrkem. Samozřejmě tím značně utrpěla ekologie, poněvadž smrk vytváří velmi labilní porosty, má mělký kořenový systém a tudíž je velice málo odolný proti větru, sněhu a námraze. Z toho vznikají potom takové ty rozsáhlé polomy jaké my jsme zvyklí, bohužel, vídávat.

Tomáš Myslikovjan - lesník Správy CHKO Beskydy:
Podporou jedle získáme odolnější lesy, pestřejší a po té přírodní stránce bohatší. Kromě jedle v těch lesích budoucnosti, jak bych tak řekl, měla mít významnější zastoupení hlavně buku, o němž se říká, že je to matka lesa. Smrk pochopitelně v těch horských polohách taky bude mít svůj význam. Dále ještě je to javor klen, hlavně na těch suťových stanovištích a už okrajově potom dřeviny jako jasan, jilm a v nejvyšších polohách jeřáb.

Libor Konvičný - revírník Čeladná:
Já jsem tady, na čeladenském revíru, v podstatě 23 let a už v 80. letech kdy ještě se nějak dlouze hovořilo o jedlích, že by se měla vrátit do Beskyd, tak jsem, vzhledem k tomu, že jedle je moje zamilovaná dřevina, jak se říká básnicky, dřevina mého srdce, pokoušel jsem se sehnat tehdy u kolegů na Valašsku, na tehdejším Lesním závodě Vsetín a Velké Karlovice nějakou jedli, ale bylo to opravdu v pád desítkách kusů. No a to jsme sadili tam, kde nám to tehdejší těžby dovolily. S takovým tím masivnějším zalesňováním jedlí jsme začali teprve až po roce 1992, kdy došlo k transformaci na lesnické republiky no a trošku se změnila i lesnická politika, která dovolí hospodařit podrostním způsobem, který jedli vyhovuje. Čili tady u nás na Čeladné jsme začali víc zalesňovat jedlí od roku asi 1993 až 1994.

Tomáš Myslikovjan - lesník Správy CHKO Beskydy:
Rozptyl výsadeb jedle se pohybuje podle jednotlivých revírů od 500, 1000 kusů až po 10000, 15000 jedlí na revír ročně.

Libor Konvičný - revírník Čeladná:
Za posledních 10 let jsme zvedli procento jedle, které bylo před 10-ti lety asi 1,5%, tak momentálně na Čeladné je zastoupení asi 3% a v tom prvním věkovém stupni, to znamená v porostech stáří 1-10 let jsme zvedli jedli asi na 25%. Dělá to plošně ze 126 hektarů asi 40 hektarů jedle.

Štěpán Foldyna - školkař Morávka:
Nacházíme se na území obce Morávka v lesní školce Vlaskev. Pěstujeme tady základní dřeviny jako je smrk, jedle, buk, něco málo modřínu, javor, jasan. Největší zastoupení v naší školce je smrk a jedle. Máme v naší školce, nebo se tady používalo osivo z Jablunkova z Frýdeckomístecka, Ostravice, Frenštátu a Velkých Karlovic. Z takových těch klasických porostů se dá říct, že tam podstatný rozdíl mezi těmi semenáčky a následně sazenicemi není.

Tomáš Myslikovjan - lesník Správy CHKO Beskydy:
Naší snahou je využít ten jedinečný genetický materiál, který staré jedle představují a proto v době té semenné úrody se snažíme organizovat sběr těch jedlových šišek. Jedle má rozpadové šišky, takže ten sběr se musí organizovat už koncem srpna, začátkem září.

Štěpán Foldyna - školkař Morávka:
Když jsme pěstovali z osiva sesbíraného v roce 2002, které sbíral poprvé CHKO pro zachování těch původních lokalit jedlových, tak jsme zjistili, že vlastně od prvopočátku, to znamená po vyklíčení, v tom nějaké rozdíly byly.

Tomáš Myslikovjan - lesník Správy CHKO Beskydy:
Na Salajce můžeme vidět ještě poslední mohykány, skutečně ty nejstarší beskydské jedle, které pamatují několik set let.

Štěpán Foldyna - školkař Morávka:
Z těch lokalit, které se tady vyskytly, tak na prvním místě s hvězdičkou by dostaly jedličky z lokality Salajka pod Bumbálkou. Na druhém místě by bylo Mionší a na třetím místě Trády.

Václav Krpeš - botanik PřF OU Ostrava:
Těch problémů pěstování jedle je celá řada. V důsledku těch obrovských změn a zásahů, zejména do těch početních stavů, vlastně kdy ty populace se všechny smršťují, redukují, tak můžeme zachytit spíš nějaké poruchy už v kvalitě osiva dneska. Vzniká spoustu semen, které jsou sterilní, které nemají dostatečně vyvinutá embrya. Poruchy i v těch výživných pletivech, které jsou nedílnou součástí vlastně toho úspěšného procesu růstu a startu těch nových jedinců. Vidím problém v tom zužování genofondů, celkovém, který je vlastně soustředěný jenom do několika izolovaných skupin schopných reprodukce.

My tady máme semena z jedlí, právě tady z lesní školky. Zkoumáme vlastně jaká je jejich aktivita, jak jsou schopné vlastně klíčit. Za tím účelem jsme ty semínka vlastně aktivovali, probudili jsme je doslova z toho spánku v kterém jsou, abychom zjistili vlastně jestli jsou života schopná, jestli vůbec budou nějak pokračovat, jak to s nima vypadá.

Na anatomickém řezu vidíme embryo, živé, které je obarveno indikátorem, který nám signalizuje že probíhají všechny biochemické pochody důležité pro růst.

Štěpán Foldyna - školkař Morávka:
Jedle se trošku hůř pěstuje, vyžaduje někdy trošku speciální zacházení. Navíc i v tom prvopočátku, když mluvím o těch školkařině, přece jenom potřebuje tu starostlivost nebo tu péči v té školce o 1 až 2 roky delší než smrk.

Libor Konvičný - revírník Čeladná:
Jedle je dřevinou zcela specifickou v tom smyslu, že je to dřevina stinná. Jedle vyžaduje, především v mládí, zástin, nesnáší velké holé plochy. Čili takové to holosečné hospodaření minulého období, těch 70., 80. let je pro jedli naprosto nevhodné.

Tomáš Myslikovjan - lesník Správy CHKO Beskydy:
Tady na Salajce vidíme už 10-ti centimetrovou jedličku, jedlový semenáček, který je okousaný tou srnčí zvěří. Potom, když je ta jedlička vyšší tak už si jí začnou všímat i jeleni. Potom zase od výšku zhruba toho 1 metru tak zase na ni vytloukají paroží. No a nemá vyhráno ani při výšce 2 a více metrů kdy zase může dojít k loupání a ohryzu kůry.

Libor Konvičný - revírník Čeladná:
Proti zvěři samozřejmě chráníme jedli jednak nátěry, chemicky, to můžeme potom v tomto porostě vidět, takové ty bílé konečky těch stromečků a nebo pokud se rozhodnou o zalesňovat nějakou holou plochu, chráníme ji oplocením.

Tomáš Myslikovjan - lesník Správy CHKO Beskydy:
Pokud pro zvěř bude jedle tak málo dostupná a tak pro ni vzácná jako ten příznačný zákusek v cukrárně tak bude se snažit a  hledat aby si ten zákusek vzala, zobla, ale jestliže bude se s tou jedlí setkávat zcela běžně, tak už to nebude pro ni tak vzácné a bude mít i větší šanci ta jedle aby odrostla.

Václav Krpeš - botanik PřF OU Ostrava:
Zázračné je vlastně to, že z takovéhoto malinkého embrya může vzniknout ten dospělý jedinec tak jak jsme ho viděli vlastně v rezervaci, 300-letý strom, který se může potenciálně dožít věku až 500 let.


 

Psaní komentářů k článkům na serveru Silvarium.cz zůstává přístupné pro všechny čtenáře. Pro vkládání komentářů je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Poslední komentáře

Anketa

Jak hodnotíte rozhodnutí státu zdvojnásobit odvody LČR na sedm miliard korun?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě